Ystävyys ajat ankeimmat selvittää ken viereesi jää
Elämykset Minimalismi Moottoripyöräily

Ystävyys – ajat ankeimmat selvittää, ken viereesi jää

Kuulin hiljattain yhden jo edesmenneen äitini lempikappaleen, Ystävänlaulun. Laulun siivittämänä ajatukset menivät ystäviin ja ystävyyteen. Ystävät ja ystävyys ovat elämän merkityksellisimpiä asioita ihan tutkitustikin. Eikä syyttä. Ystävät kantavat silloinkin, kun omat jalat eivät jaksa. Todellisen ystävyyden juuret ovat syvässä eletyssä elämässä ja yhteisissä kokemuksissa. Ystävyys kestää pitkät välimatkat ja jopa vuosienkin tauot. Todellisen ystävyyden erottaa siitä, että kohdatessa tarina jatkuu aivan kuin olisi juuri eilen vasta tavattu. Siinä kuukaudet tai vuodet katoavat merkityksettöminä ja vain yhteinen jaettu hetki merkitsee.

Ystävyys takaa hyvinvoinnin ja terveyden

Luin hiljattain The Wall Street Journalin Andrea Petersenin artikkelin, jossa viitattiin tiedetoimittaja Lydia Denworthin kirjaan Ystävyys. Eläinbiologit uskoivat pitkään, että apina- ja paviaanilaumoissa yksilön asema laumassa ennakoi elinikää, jälkeläisten määrää ja terveyttä, sillä kädelliset sukulaisemme noudattavat hyvin selkeitä hierarkiarakenteita. Tieteilijöiden yllätykseksi osoittautui, että he olivat väärässä, sillä selvisi, että kaikkein tärkein yksittäinen ominaisuus on sosiaalisten siteiden vahvuus eli se, kuinka hyvin, positiivisesti ja säännöllisesti laumassa oleva yksittäinen eläin on vuorovaikutuksessa muiden lauman jäsenten kanssa.

Harvardin laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin miehiä läpi elämän 20-vuotiaasta aina 80-ikävuoteen saakka selvisi, että paras miesten hyvinvointia ja terveyttä ennustava tekijä olivat ystävät miehen ollessa 5-kymppinen. Varallisuudella tai ammatilla ei ollut merkitystä. Tutkitusti ystävyys auttaa pitämään aivomme terävinä ja kehomme terveinä. Lisäksi ystävyyden on todettu parantavan mm. unta, helpottavan stressiä ja ahdistusta sekä ehkäisevän sydäntauteja ja masennuksen oireita. Ystävyys ehkäisee erilaisia addiktioita, vahvistaa immuunipuolustusta ja auttaa meitä elämään pidempään. Esimerkiksi Alzheimerin tauti on huomattavasti yleisempää yksinäisillä ihmisillä.

Lue lisää:

Minimalistin ajankäyttö ja palautuminen

Ystävät myötäelävät ja ymmärtävät

Pahin vihollinen itselle olen usein minä itse. Olen tietoisesti opetellut kiitollisuutta ja armollisuutta. Koska tapa kohdella itseä on kuitenkin opittu jo niin kauan sitten, on siitä vaikea päästää irti. Osaan edelleen ajoittain olla todella julma ja vaativa itseäni kohtaan. En ikinä sanoisi ystävilleni asioita, joita olen itselleni sanonut ja itseltäni vaatinut.

Ystävät tuottavat hyvää oloa. Yksi ystävien kanssa vietetty ilta tai viikonloppu kantaa useita kuukausia. Kun on vedet silmissä nauranut yhdessä ystävien kanssa siten, että ei enää erota, ovatko kyyneleet itkua vai naurua, tapahtuu maagisia asioita. Kehoon vapautuu niin paljon mielihyvää, joten on helppo ymmärtää, että ystävyys on terveellistä. Ystävyyttä on maailmassa yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Väitän, että halutessaan jokainen löytää ystävyyttä ja tapoja sen toteuttamiseksi.

Myös sitä, kuinka nopeasti ystävystyy jonkun kanssa on tieteellisesti tutkittu. Kestää noin 50 yhdessä vietettyä tuntia, kun tuttavasta voi tulla ystävä ja noin 200 tuntia, jotta meistä voi tulla parhaat ystävät. Yhdessä vietetyn ajan lisäksi tarvitaan kemiaa ja vähän varmasti taikaakin. Koen aika ajoin piston sydämessä laiminlyödessäni ystäviäni, mutta toisaalta tiedän, että todelliset ystäväni kulkevat aina ajatuksissani ja mukanani ja uskon, että hekin sen tietävät. Olen kiitollinen siitä, että ystäväni hyväksyvät minut juuri tällaisena kuin olen. Ystävyys kannatta nostaa oman elämän prioriteettilistan kärkipäähän.

Ajatukset kohti kesää ja ystäviä

Ystävien myötä siirtyvät ajatukseni kohti kesää ja tulevaa lomaa. Tällöin tämä blogikin jää hetkeksi vähemmälle. Nykyisessä minimalistisessa elämäntavassani parasta on, että se on vähentänyt kaikenlaista vertailua ja siirtänyt ajatukseni tavaroista elämyksiin. Kesä ja avautuva maailma ovat parasta aikaa kerätä elämyksiä. Näihin aion jälleen myös tänä kesänä keskittyä yhdessä ystävien kanssa.

Kun on sinulla vaikeaa,
ja kun tarvitset auttajaa,
silloin ystävyys punnitaan.
Menee muut menojaan.
Siitä tunnet sä ystävän,
kun on vierelläs’ vielä hän.

Kuullaan ja nähdään pian rakkaat ystäväni 💖💖💖

Lue lisää:

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.