Vuosi ostolakkoa on täynnä
Minimalismi Ostolakko

Vuosi ostolakkoa on täynnä – miten tästä eteenpäin?

Kun vuosi ostolakkoa alkaa olla nyt täynnä, on hyvä pysähtyä vetämään kulunut vuosi yhteen ja miettiä miten tästä eteenpäin. Kun vuosi takaperin tähän aikaan päätin, että tänä vuonna en osta yhtään uutta vaatetta, en oikeastaan tiennyt, miten haasteesta selviäisin tai miten edes asiaan suhtautuisin. Heti aloituksessa rajasin ostolakkoni ulkopuolelle jatkuvassa käytössä kuluvat mustat leggingsit, sukkahousut, sukat ja alusvaatteet sekä harrastuksiani koskevat hankinnat. Seuraavassa on joitakin päällimmäisiä ajatuksia vuoden aikana oppimistani asioista.

Lue lisää:

Onko ostolakossa mitään järkeä? Ostolakon ensimmäiset kolme kuukautta

Varsin vähällä tulee toimeen

Ensimmäinen asia, jonka vuoden ostolakkoni on opettanut, on se, että ihminen tulee toimeen varsin vähällä. Vaatteiden ostolakonkin aikana kykenin tänä vuonna hankkiutumaan runsaasti eroon tavaroista. Mukana oli useamman laatikollisen verran myös vaatteita, joita sekä kierrätin että myin. Tänä vuonna testasin ensimmäistä kertaa nettialustalla toimivaa käytettyjen vaatteiden myyntipalvelua, mistä saadut kokemukset olivat positiiviset. Jatkuvassa käytössäni olevat lempivaatteet ovat päälläni päivästä ja viikosta toiseen. Hämmästyttävän hyvin paidat ovat vuoden käytössä kestäneet. Pari trikoopaitaa siirtyivät ostolakkovuoteni aikana yökäyttöön ja yhdestä oli vain enää siivousrievuksi. Edelleen vaatekaapistani löytyy vain vähäiselle käytölle pääseviä vaatteita. Osasta voisin varmasti luopua ja todennäköisesti vielä sopivan päivän tullen luovunkin.

Ostohalut hiipuvat

Vuoden aikana havaitsin selkeästi, kuinka kaikenlaiset ostamishalut vähitellen hiipuivat. Ruokakauppaa, apteekkia ja eläinkauppaa lukuun ottamatta en juuri vietä aikaa kauppakeskuksissa. Niinä harvoina kertoina, kun eksyn kauppakeskukseen, koen pääasiassa tavara-ahdistusta, kun mietin, mihin ne kaikki tuhannet ja tuhannet tavarat lopulta päätyvät, missä ne on valmistettu ja millainen hinta niistä on maksettu.

Kuriositeettina huomasin, että itselleni on helpompaa olla ostamatta syksyllä ja talvella. Kesällä teki mieleni kovasti ostaa jokin uusi ja kaunis kesämekko, mutten ostanut. Jälkikäteen kiitin itseäni tästä. Se, missä ennen uudet, hankitut tavarat tuottivat iloa, on nykyisin kääntynyt siten, että saan iloa kaikista ostamatta jääneistä tavaroista. .

Lue lisää:

Miten on edistynyt ostolakko? Kuuden kuukauden yhteenveto

Tietoisemmat valinnat

Muutaman kuukauden kuluttua ostolakon käynnistymisestä havaitsin olevani tietoisempi omasta kuluttamisesta yleisemmin. Vaatteiden lisäksi aloin harkita kaikkia muitakin hankintoja kriittisemmin ja kykenin pidättäytymään ostamiselta. Poikkeuksen teki ainoastaan ostolakon alkuvaiheessa tehtyjen hankintojen lisäksi joulu. Olen aina ollut sellainen, että jouluna haluan muistaa läheisiäni. Lähipiirissäni olemme sopineet, että me aikuiset emme osta toisillemme lahjoja. Sen sijaan haluan joka vuosi muistaa lapsia, jotka toki hekin ovat jo nykyisin aikuisia. Minulle he ovat kuitenkin aina lapsia. Kokonaisuutena vuotta katsellessani, voin hyvillä mielin todeta olevani kenties aiempaa tietoisempi ja viisaampi kuluttaja.

Ostolakko elämäntavaksi

Vuoden aikainen ostolakkoni on tukenut hyvin myös omaa minimalismia, jossa pyrin karsimaan elämästäni kaiken turhan ja epäoleellisen. Vuoden aikana tavara on yhä kiertänyt ja sen virtaus on tapahtunut oikeaan suuntaan eli kodista ulos. Samanaikaisesti sisään ei alkuvuotta lukuun ottamatta juurikaan tullut tavaraa. Välillä tosin mietin, kuka hemmetti tänne kotiin kantaa tavaraa, kun jatkuvasti edelleen löydän turhia tavaroita. Juuri eilen kannoin jälleen yhden kassillisen kellariin odottamaan kesän vuosittaista kirpputoria. Kaiken kaikkiaan koen nyt, että ostamiselta pidättäytymisestä on tullut elämäntapa eli tavalla tai toisella jatkan ostolakkoa myös ensi vuonna.

Kaikkea on riittävästi

Tunne riittävyydestä on yksi tämän vuoden merkittävin havainto. Olen lakannut vertailemasta itseäni muihin ja sen myötä myös kaikenlainen omistamisen halu ja tarvitseminen on huomattavasti vähentynyt. Saan edelleen nautintoa kauniista, esteettisistä kodeista, tavaroista, taiteesta jne., mutta nykyisin minun ei tarvitse enää haluta noita asioita itselleni. Koen, että minulla on jo kaikkea ja enemmänkin. Olen hirvittävän kiitollinen jo nyt, vaikkei elämä todellakaan ole aina pelkästään ruusuilla tanssimista. Osaan nykyisin vain iloita enemmän erilaisista asioista. Mielestäni parhaat asiat elämässäni olen kokenut yhteydessä muihin. Tällaista kokemusta yksikään tavara ei ole koskaan tuottanut.

Halun ja tarpeen erottaminen

Ostolakko on opettanut erottamaan halun ja tarpeen toisistaan. Onneksi nykyisin haluan vähemmän. Silti päädyin ostolakkovuoteni aikana hankkimaan itselleni tennarit, joita en edes ole vielä ottanut käyttöön. Näiden tennareiden ostohetkellä ei ollut kyse tarpeesta, vaikka näin kuvittelin. Todellinen tarve olisi ollut vasta paljon myöhemmin. Hankintani ei kuitenkaan harmita, sillä tiedän, että tennarit tulevat jossain kohtaa varmasti käyttöön.

Lue lisää:

Kymmenen kuukautta ostolakossa – opinko mitään?

Miten ostolakko onnistui?

Näin ensikertalaiseksi koen, että ostolakkoni onnistui melko hyvin ja että varmasti jatkan ostamattomuutta vielä ensi vuoteen. Vaikka en enää pyri tietoiseen täyslakkoon, en aio kuluttaa sen enempää kuin tähänkään saakka. Ostolakkoni ei täysin onnistunut, sillä vuoden aikana tein peräti neljä uutta vaatehankintaa – nahkajakun, tennarit, juhlamekon ja -boleron. Harmillisesti en mahtunut enää luottopikkumustaani, vaan turvauduin Tori.fi -palveluun, jotta saatoin osallistua loppuvuonna järjestettyyn hienoon tilaisuuteen. Kolmenkympin mekkoni jatkaa kiertoa ensi vuonna.

Kannattaako ostolakko?

Kokemukseni perusteella voin suositella ostolakkoa jokaiselle sitä harkitsevalle. Koen, että ihan jokainen varmasti hyötyy siitä, kun asettaa omat kulutustottumukset arvioitavaksi. Vaateteollisuus on vielä tänä päivänä todella likaista useilla mittareilla arvioituna. Uskon, että jokainen meistä voi omilla valinoilla vaikuttaa siihen, kuinka vastuullisesti vaatteita meille kuluttajille tuotetaan. Kannatan korjaamista ja tuotteiden loppuun käyttöä. Lisään tähän loppuun vielä Eetti ry:n vuoden 2020 listauksen kotimaisten vaatebrändien kokonaisvastuullisuudesta. Tässä oli ainakin itselleni joitakin yllätyksiä.

Lue lisää

Ränkkää brändi

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.