Minimalismi Ostolakko

Miten on edistynyt ostolakko? Kuuden kuukauden yhteenveto

Miten on edistynyt vuoden alusta käynnistynyt ostolakko? Päätin vuoden vaihteessa aloittaa vuoden kestävän vaatteiden ostolakon, koska halusin itse selvittää, toimiiko tämä. Lisäksi ajattelin, että pandemia-aikana on huomattavasti helpompi pidättäytyä ostamisesta, koska vaatteiden tarve rajoitetun liikkumisen ja etätyön aikana jää aiempaa vähäisemmäksi. Arvioin, että omat vaatevarastot riittäisivät hyvin yhden vuoden ostamattomuuteen.

Lue lisää:

Onko ostolakossa mitään järkeä?

Minimalismimatkani aikana olen oppinut erilaisia tapoja luopua kaikenlaisesta liiallisuudesta ja itselle turhasta. Olen näiden parin vuoden aikana arvioinut omia kulutustottumuksia ja pyrkinyt parantamaan tapojani kohti vastuullisempaa kuluttamista. Niinpä tämä ostolakkokin on osa kehittymistä ja oman ideaalisen toimintatavan löytämistä. Ajattelen, että lähtökohtaisesti vain omakohtaisesti kokemalla tai kokeilemalla voi todeta, että tietää, mistä on kyse.

Tietoahan meillä on usein todella paljon. Otetaan esimerkiksi vaikka terveellinen ruokavalio ja liikunta, joista jokainen varmasti tietää vähintään terveyttä edistävät perusasiat. Pelkästään tieto ei vielä valitettavasti kuitenkaan ketään aktivoi. Silti helposti voi kuulla toteamuksen, että ei sovi minulle tai ei toimi minulle. Todellisuudessa vasta silloin, kun on itse soveltanut tietoa käytäntöön, voi tietää, sopiiko joku asia itselle vai ei.

Varasin aikoinaan sekä itselleni että miehelle oopperaliput. Mies ei ollut koskaan käynyt oopperassa, mutta suhtautui asiaan avarakatseisesti ja lähti mukaan. Siinä, missä itse itkin liikutuksesta vielä oopperan jälkeen Mannerheimintiellä matkalla syömään, oli mies nukkunut pitkät tirsat toisella puoliajalla. Hän totesi, että ooppera totisesti rentouttaa ja että hän lähtee mielihyvin toistekin 😃. Tätä avarakatseisuutta hänessä arvostan 💖.

Kuuden kuukauden ostolakon yhteenveto

Vuoden alusta alkaneen ostolakon kolme ensimmäistä kuukautta sujuivat helposti. En kokenut millään muotoa tarvetta ostaa vaatteita, koska ostin kaikkea muuta. Maaliskuulle tultaessa ymmärsin, että olin vain siirtänyt kuluttamiseni vaatteista toisaalle.

Huhtikuu sujuikin sitten todella hyvin, koska kuukauden ainoa hankkimani tavara oli kadonneen tilalle ostamani polkupyörän pumppu. Toukokuu meni ilahduttavasti 30 päivän minimalismihaasteen parissa, joten tavaravirta kävi oikeaan suuntaan, ulospäin. Osa tavaroista löysin uuden kodin jo pelin aikana ja lopuista pääsin lähes kokonaan eroon kesäkuun alussa varaamani itsepalvelukirpputoriviikon aikana.

Hankin toukokuussa joitakin uusia alusvaatteita, jotka heti lähdössä jo rajasin ostolakkoni ulkopuolelle. Jopa jatkuvassa käytössä olleet parit mustat leggingsit kestivät juuri ja juuri siihen saakka, kunnes pääsin ostoksille omaan vaatekaappiin ja otin käyttöön lyhyemmät kesäleggingsit. Muiden vaatteiden kohdalla voin joustaa, mutta alusvaatteita, leggingsejä ja sukkia täytyy aina aika ajoin hankkia.

Kesäkuussa jouduin sitten toteamaan, että entiset valkoiset kevään pihahommissa ”ryönätyt” tennarit tulivat tiensä päähän. Sen verran innokkaasti tuli taas säästä välittämättä maata käänneltyä, että kengistä ei enää ollut julkiseen käyttöön. Tässä kohtaa totesin, että ostolakkoni joustaa uusien kenkien verran. Päädyin lopulta hankkimaan tennarit, joihin päädyn toistuvasti aina uudelleen ja uudelleen . Adidaksen Superstareihin en nimittäin kyllästy ikinä. Välillä käytän jotain toisia tennareita, mutta lopulta palaan aina Superstareihin. Tällä kertaa sain lisäksi vähän bling, blingiäkin, vaikka se ei tämän artikkelin kuvasta välitykään.

Adidaksen Superstarien lisäksi minulta löytyy myös toiset tennarit sekä treeniin juoksukengät. En tulisi toimeen vain yksillä tai edes kaksilla kengillä. Sekä jalat että kengät pitävät siitä, että kenkiä vaihdellaan. Kenkien on hyvä antaa välillä levätä ja kuivua kunnolla. Näin niiden käyttöikä kasvaa huomattavasti.

Lue lisää:

Marttojen ohjeita kenkien hoitoon

Kesäkapselia kokoamassa

Vaatteiden ostolakko on siis tennareita lukuun ottamatta pitänyt. Aloin koota vaatteistani jälleen toimivaa kesäkapselia. Vaikka kapseli ei tullut vielä täysin valmiiksi, koostuu se pitkälti samoista luottovaatteista, joita olen käyttänyt jo useamman kesän. Hyvä vaate kestää sekä käyttöä että aikaa.

Kesäkapselin luottovalintoja.

Tähän astisen ostolakkokokemuksen perusteella koen, että kaikkinaiset ostopäätökseni ovat aiempaa tietoisempia. Olen välttynyt impulssiostoksilta ja ylipäätään pidättäytynyt ostamasta mitään hetken mielijohteesta. Olen todennut 30 päivän säännön erittäin toimivaksi. Luottovaatteeni kaapissa riittävät. Tärkeämpänä koen elämykset, kuten moottoripyöräilyn, jota on näillä keleillä ollut todella kiva harrastaa.

Ostolakko jatkuu ja blogikin vietti hiljattain vuosipäivää. Lämmin kiitos teille kaikille lukijoilleni, jotka täällä blogissa vierailette, kommentoitte ja jätätte terveisenne.

Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille ☀️ !

Lue lisää:

Vaateostoksilla omassa kaapissa

Kuinka paljon on tarpeeksi?

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.