Vain liika on tarpeeksi
Minimalismi

Minimalismiin liittyviä stereotypioita – vain liika on tarpeeksi?

Pysytään vielä viime viikon teemassa eli tänään on luvassa lisää joitakin minimalismiin liittyviä ennakkoluuloja ja stereotypioita. Nykyisin tuntuu siltä, että vain liika on tarpeeksi. Verkkokalvolle piirtyy jatkuvasti toinen toistaan houkuttelevampia, aisteja hiveleviä kuvia, joiden tarkoitus on vakuuttaa minut siitä, että ilman tätä kaikkea en voi saavuttaa onnea, olen vajaa ja jotain vailla. Tällainen ärsykkeille altistuminen on nykyisin ylitsevuotavaa.

Minimalismissa vähemmän on todellakin enemmän. Totta kai minimalistit kuluttavat edelleen, mutta tavoitteena on ostaa vain tarpeeseen. Silti ei ole yhtä tapaa ostaa oikein, joten tarpeet vaihtelevat, myös minimalisteilla. Ajatuksena on, että luopumalla kaikesta itselleen turhasta, saa enemmän aikaa ja energiaa keskittyä sellaisiin asioihin, jotka kokee itselleen merkitykselliseksi. Henkilökohtaisesti saan merkitystä opiskelusta, tämän blogin kirjoittamisesta ja uusimpana aluevaltauksena moottoripyöräilystä.

Minimalistisinkun stereotyyppi

Seuraavassa on joitain mieleeni juolahtaneita minimalisiin liittyviä stereotypioita, olkaat hyvät. Minimalistit ovat lapsettomia sinkkuja, joilla ei todellakaan ole kotieläimiä, jotka voisivat sotkea heidän kodin järjestystä ja seesteistä harmoniaa. Minimalistin vaatekaapissa on korkeintaan 33 mustaa, valkoista, harmaata tai beigeä vaatetta. Nämä vaatteet ovat sotilaallisessa järjestyksessä suorina riveinä henkareissa. Vasemmalla ovat 7 mustaa, 7 valkoista ja 7 harmaata t-paitaa ja oikealla yhdet korkeintaan kahdet mieluiten mustat farkut.

Minimalistit ovat saitoja eivätkä juuri koskaan osta mitään. Ruokaa minimalistit ostavat aina etukäteen tarkkaan laaditun ostoslistan mukaisesti. Koriin poimitaan ainoastaan listalta löytyvät tavarat, jotka kassalla pakataan siistin järjestelmällisesti omaan kangaskassiin, josta on tietysti kaikki logot poistettu. Ruokakassi sisältää kauden kasviksia, koska minimalistit ovat vegaaneja. Ruokaostoksilta kävellään tai pyöräillään kotiin, sillä minimalistit eivät omista autoa. Lisäksi minimalistille ei voi ostaa mitään lahjoja, koska hän todennäköisesti pahoittaa niistä mielensä ja voi jopa kieltäytyä ottamasta niitä vastaan.

Ajatus kestävästä kuluttamisesta

Minimalismin ideana on vähentää ylikulutusta. Kiertokapulan sivuilla todetaan, että kestävä kuluttaja pyrkii omilla valinnoillaan minimoimaan omasta kulutuksestaan aiheutuvat negatiiviset ympäristövaikutukset. Kestävä kulutus edellyttää ostamista todelliseen tarpeeseen, tarpeettomien tavaroiden kierrättämistä sekä käyttökelvottomien tavaroiden hävittämistä asianmukaisesti.

Lue lisää:

Kestävä kulutus – Kiertokapula

Olemme tottuneet jatkuvaan ostamiseen. Sen sijaan, että ostaminen liittyisi todelliseen tarpeeseen, liittyy se useimmiten ennemmin haluun tai äkilliseen impulssiin, jolla oikeutamme itsellemme ostamisen kyseisellä hetkellä ilman sen kummempaa etukäteisarviointia tai miettimistä. Usein olemme todella hyviä selittämään itsellemme, miksi tarvitsemme juuri kyseisen tavaran tai asian.

Ostamiseen liittyy vahvasti vertailua ja halu kuulua yhteen, kuten myös tehdä muihin vaikutus. Olemme jatkuvasti alttiina mainoksille, joissa meille vakuutetaan, että omistamalla enemmän olet onnellisempi. Esimerkkinä termi FOMO eli Fear of Missing Out on hyvin kuvaava, sillä jättämättä ostamatta viimeisintä tekniikkaa tai ottamatta käyttöön viimeisintä sovellusta, saatat jäädä jostain paitsi. Tämä vähentää arvoasi ja pahimmillaan saatat kokea jopa arvottomuutta.

Kapitalismi ei ole uhattuna, vaikka en ostaisikaan enää lainkaan lähes viikoittain vaihtuvaa pikamuotia. Väitän, että lähtökohtaisesti omistamme aivan liikaa tavaroita, joita emme a) käytä, b) löydä tarvittaessa, c) tarvitse tai d) edes tiedä omistavamme. Kulutan yhä, mutta pyrin tekemään valintoja harkitummin. Minulla on lista tavaroista, joita kuvittelen tarvitsevani, mutta joiden hankintaa viivytän voidakseni varmistua todellisesta tarpeesta. Haluan nykyisin tukea aiempaa enemmän sellaisia yrityksiä, tuotteita ja palveluita, jotka koen omaan arvomaailmaani sopivaksi. Esimerkiksi en enää jatkossa halua, että yksikään eläin joutuu kärsimään ulkonäköni vuoksi.

Lue lisää:

Oikeuttaako ulkonäkö eläinten kärsimyksen?

Minimalistin valinnat

Olen havainnut, että usein minimalismiin on päädytty jonkin kriisin seurauksena. Tällainen mullistava tapahtuma tai kriisi on käynnistänyt itsessä voimakkaan muutostarpeen, kun aiempi elämäntapa on koettu jollain tavalla vajaaksi tai tyhjänpäiväiseksi. Näin kävi myös itselleni parisen vuotta sitten kokiessani merkittävän omaa identiteettiäni uhkaavan eksistentiaalisen kriisin, minkä seurauksena aloin ensin karsia tavaroitani ja siinä ohessa ajatuksiani. Kun on tottunut asettamaan muiden tarpeet omien edelle, vaatii asioiden työstäminen aikaa. Minimalismi on tuonut elämääni sekä aikaa että energiaa juuri niille asioille, jotka oikeasti koen merkityksellisiksi ja tärkeiksi.

Minimalismiin liittyy runsaasti ennakkoluuloja ja stereotypioita. Itselläni on sekä lapsi että koira ja tiedän useita minimalisteja, joilla on useita lapsia ja useita eläimiä. En ole vegaani, vaikka ruokavalioni pääosin onkin kasvispainotteinen. Syön runsaasti kalaa ja ajoittain sekasyöjänä tyydytän myös lihanhimoni. Asun hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella, joten autosta olen luopunut. Sen sijaan hankin moottoripyörän, joka on tuonut elämääni todella paljon iloa ja kyllä lisännyt onnellisuuttani. En koskaan kieltäytyisi lahjasta, jonka antaja on halunnut tuottaa minulle iloa. Tykkään lahjoista, vink, vink ;).

Vaikka nykyään kulutan harkitummin, saatan yhä sortua joskus impulssiostoksiin. Henkilökohtaisen minimalismini ydin on siinä, että se on auttanut minua vähentämään kaikkea liiallisuutta elämässäni. Yksinkertaistamalla elämääni olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Olen jopa hieman onnistunut vähentämään itselleni tyypillistä asioiden etukäteismurehtimista. Ja voin kertoa, että se on paljon se!

Lue lisää:

Minimalismihaaste – nopeasti eroon turhasta tavarasta

Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka

(*)Jos kyselyt kiinnostavat, käy kurkkaamassa.

(*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Linkin avaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla. Mikäli päätyisit tilaamaan linkin kautta, saan tästä pienen komission, jonka avulla ylläpidän blogiani. Suosittelen vain sellaisia tuotteita ja palveluita, joita olen itse käyttänyt tai voisin käyttää ja jotka olen hyväksi havainnut. Mielipiteeni tuotteista ovat täysin omiani.

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.