Minimalismipeli - nopea tapa päästä eroon tarvaroista
Minimalismi

Minimalismihaaste – nopeasti eroon turhasta tavarasta

Täällä käynnistyy jälleen minimalismihaaste vapun jälkeen, ma 3.5.2021. Tällä kertaa toivon, että sinäkin lähtisit mukaan. Minimalismihaasteen/-pelin avulla pääsee nopeasti eroon turhasta tavarasta. Alun perin The Minimalists -kaksikon keksimän haasteen yksinkertainen idea on, että ensimmäisenä päivänä karsitaan yksi tavara, toisena kaksi tavaraa, kolmantena kolme jne. Peli muuttuu asteittain haastavammaksi sitä mukaan, kun päivät ja karsittavat tavarat lisääntyvät. Lopulta viimeisenä pelipäivänä karsitaan 30 tavaraa. Haasteen päätyttyä on tullut karsineeksi yhteensä vähintään 465 tavaraa. Vähintään sen vuoksi, että usein karisessa huomaa, että tätä karsittavaahan riittää. Näin voi huomata tulleensa jo karsineeksi mahdollisesti paljon enemmän kuin 465 tavaraa. Ja toisaalta, mikä estää jatkamasta karsintaa pelin päättymisenkin jälkeen, jos siltä tuntuu.

Mitä hyötyä minimalismihaasteesta on?

Sen lisäksi, että minimalismihaaste auttaa nopeasti pääsemään eroon lähes 500 itselleen turhasta tavarasta, on pelillä monia merkityksellisiä hyötyjä. Näitä ovat mm. seuraavat:

 • Usein minimalisimipelin aikana alkaa paremmin ymmärtämään omia valintoja, prioriteetteja sekä esim. kulutustottumuksia. Tavaroiden arvioinnin ja karsinnan avulla ikään kuin heijastaa omaa minuuttaan – sitä, mitä on.
 • Kun tavaroita on vähemmän, helpottuu niiden järjestäminen ja siivous. Jatkossa tavarat löytyvät aiempaa helpommin. Ja kun tavarat löytyvät helpommin, vähenee tarve ostaa aina uutta, kun jo olemassa olevia voi yhtä hyvin hyödyntää.
 • Vähentyneen tavaran myötä jää enemmän aikaa itselle merkityksellisiin asioihin, kuten harrastuksiin, uuden oppimiseen tai vaikkapa vapaaehtoistyöhön.
 • Harvempia tavaroita osaa arvostaa aiempaa enemmän. Joskus tavaroiden karsinta voi lisäksi auttaa päästämään irti menneestä tai vapauttaa jatkuvasta vertailusta.
 • Lapset nauttivat, kun saavat tehdä asioita yhdessä perheen aikuisten kanssa, joten lapset kannattaa haastaa minimalismipeliin mukaan. Kaikkia tulee kunnioittaa, myös perheen pienimpiä, joten ketään ei kuitenkaan kannata pakottaa. Jo pelkästään vanhempien esimerkki toimii hyvin ja opettaa lapsia.

Yhdessä on aina hauskempaa

Vaikka tämän haasteen, voi ihan yhtä hyvin tehdä yksin, on minimalismipeli aina hauskempaa yhdessä. Sen vuoksi pyydän, että lähtisit tällä kertaa mukaan karsintatalkoisiin. Loin meille oman yksityisen Facebook-ryhmän haastetta varten. Ota haaste vastaan ja liity mukaan tästä. Laita päivittäin kuva tai kerro aina kunkin päivän kohdalla, mitä tulit karsineeksi, fiiliksiäsi yms. haasteen varrelta. Tervetuloa karsimaan :)!

Lue lisää:

Kuinka hävittää 465 tavaraa kuukaudesssa?

Miten onnistui minimalismipeli? – päivät 11 – 20

Kuinka lopulta minimalismipeli onnistui?

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

5 kommentti

 1. Ninni says:

  Mukana ollaan 🌞

  1. says:

   Mahtavaa, kiitos :).

 2. says:

  Moi! Pitääkö minimalismipelissä karsitut tavarat fyysisesti siirtää pois kotoa? Mietin tilannetta, jossa esim. tietoisesti kerään yhteen laatikkoon talvisesongin tavaroita syksyn kirppispöytää varten (niitä on turha yrittää myydä keväällä). Voiko tällaisia tavaroita laskea minimalismipeliin mukaan?

  1. says:

   Hei Tinja,

   Mielestäni voit nämä tavarat hyvin laskea peliin mukaan. Itsekin kerään osan tavaroista kesäkuun kirpputoria varten, joten ne lähtevät kiertoon vasta hetken päästä. Tällä tavalla pääsen kuitenkin niitä jo pelin aikana laputtamaan ja laittamaan valmiiksi etukäteen. Pääasia mielestäni on, että näistä tavaroista tiedät luopuvasi, olkoonkin sitten vaikka syksyllä.

 3. […] Minimalismihaaste – nopeasti eroon turhasta tavarasta […]

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.