Minimalismi parantaa arkea
Minimalismi

Minimalismi parantaa arkea – kuusi hyötyä minimalismista

*Minimalismi parantaa arkea – kuusi hyötyä minimalismista sisältää mainoslinkkejä.

Ihana palata lomatauon jälkeen taas tänne bogin pariin. Tällä kertaa käsittelen, miten minimalisimi konkreettisesti parantaa arkea. Tämän nykyisen minimalistisen elämäntapani kaksivuotispäivänä on hyvä jälleen arvioida niitä etuja, jotka ovat parantaneet ja sujuvoittaneet arkeani. Saattaa olla, että joitain tästä unohtuikin, mutta nämä seuraavat kuusi asiaa tulivat heti mieleeni. Aiemmin minimalismimatkallani olen kirjoittanut alla olevat yhdeksän hyötyä minimalismista.

Lue lisää:

9 hyötyä minimalismista

1. Minimalismi parantaa arkea – aikaa itselle

Nykyinen yksinkertaisempi minimalistinen elämäntyylini on mahdollistanut sen, että minulla on huomattavasti aiempaa enemmän aikaa itselleni ja omille tärkeille jutuille. Lomani aikana luin kaksi ja kuuntelin lähes 20 kirjaa. En muista, milloin viimeksi olisin näin paljon ”lukenut”. Näistä etenkin ja vielä kesken oleva *Bea Johnsonin kirja Zero Waste Home The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste toimi tämän blogin inspiraation lähteenä. Erityisen iloinen olen siitä, että sain tämän kirjan lainaan rakkaan ystäväni tyttäreltä, jonka kanssa on ollut ilo jakaa näitä yhteisiä ajatuksia.

Loma ei kulunut ainoastaan kirjojen parissa, vaan helteisen heinäkuun aikana neuloin jämälangoista kuudet villasukat, koin ihania hetkiä perheen ja ystävien kanssa, tutustuin uusiin ihmisiin, harrastin kotimaan matkailua ja mökkeilyä, ajelin moottoripyörällä pari tuhatta kilometriä, nautin maksuttomasta kulttuurista, keräsin kasvilaatikon ja pihan aarteet talteen, pullotin mehut ja purkitin hillot, löysin vihdoin hyvän kuntosalin eli kuntoilin ja uin, tein pari kodin hankintaa ja jälleen kerran myös karsin ja kierrätin tavaroita. Lomalla ehdin myös katsoa Yle Areenasta pari pohjoismaista sarjaa, pari vaateteollisuutta koskevaa dokumenttia sekä kertaalleen jälleen itsetutkiskelun nuoren miehen tavarasuhteesta eli dokumentin Tavarataivas. Lisäksi tuli kuunneltua koiralenkeillä useita mielenkiintoisia podcasteja. Opin myös, että koira kulkee näppärästi asunnon ja miehen väliä moottoripyörällä repussa kypärä ja ajolasit päässä.

2. Minimalismi parantaa arkea – tietoisempia valintoja

Kun lähdin pari vuotta sitten analysoimaan ja muuttamaan omaa ostokäyttäytymistäni, siirtyi painopiste tavaroista muualle. Kun aika ei kulu katalogeja selatessa ja uusia hankintoja miettiessä, jää aikaa pohtia omia valintoja, arvoja ja identiteettiä. Samalla tulee siis tehtyä matkaa itseensä, mikä on ajoittain jopa kivuliasta, mutta lopulta tervehdyttävää. Kuluttajana olen nykyisin huomattavasti aiempaa tietoisempi valinnoissani. En muista, milloin viimeksi olisin ollut vaatekaupassa, jos Prisman sukkahyllyä ei lasketa.

Minimalismi on auttanut minua aiempaa paremmin kieltäytymään asioista, joita a) en tarvitse ja b) jotka vievät tilaa itselle merkityksellisiltä asioilta. Nykyisin tiedän jo aika hyvin, millä asioilla on merkitystä. Kahden vuoden karsinnan jälkeen tiedän lisäksi jo melko tarkkaan, mitä omistan. Tämä tieto jo itsessään vähentää ostamista, kun ei tule edes silloin tällöin hankittua sellaista, jota jo omistaa.

Näihin kahteen vuoteen mahtuu runsaasti oppimista. Olen kokeillut useita erilaisia karsimistapoja mm. 30 päivän minimalismipeliä, 12 viikon karsintakurssia, 33 vaatteen kapselipukeutumista ja parhaillaan käynnissä on vuoden kestävää vaatteiden ostolakko. Minimalismimatkalla olen omasta valinnastani luopunut mm. autosta, televisiosta sekä valtavasta määrästä henkilökohtaisia tavaroita. Yhtäkään luopumaani tavaraa en ole toistaiseksi tarvinnut saati kaivannut takaisin.

Impulssiostaminen on huomattavasti vähentynyt. Saatan joskus olla kaupassa jokin tuote käsissä menossa kohti kassaa, kun havahdun. Tunnen tyytyväisyyttä joka kerta, kun palautan tuotteen ennen kassaa takaisin sinne, mistä se käsiini tarttui. Edelleen joskus sorrun impulssiostokseen, mutta mietin jälkikäteen, mistä impulssiostos johtui. Koen, että minulla on kaikki se, mitä tarvitsen ja vielä enemmän.

3. Minimalismi parantaa arkea – vertailu vähenee

Ihminen on laumaeläin, jonka perustarpeena on tulla hyväksytyksi omassa laumassaan. Kun ajatukset siirtyvät pois ostamisesta ja tavaroista, vähenee tarve vertailla itseään muihin. Olemme jatkuvasti altistuneita mainonnalle, jonka tavoitteena on luoda meille uusia tarpeita ja saada meidät tuntemaan itsemme riittämättömiksi.

The Minimalists Joshua Fields Millburn ja Ryan Nicodemus mainitsivat hiljattain kuuntelemassani podcastissa, että suhteessa rahaan ja omistamiseen ihmiset toimivat simpanssien kaltaisesti. Olemme simpanssien ohella harvoja lajeja, joiden edustajat hyökkäävät järjestelmällisesti lajikumppaneitaan vastaan. Simpanssit käyttäytyvät aggressiivisesti, jos lajitoveri yrittää päästä jaolle, vaikka jaettavaa olisikin yllin kyllin. Tätä käytöstä on selitetty luonnonvalinnalla. Sen sijaan bonobot, jotka ovat lähimpänä ihmisen kantalajia käyttäytyvät vastaavassa tilanteessa aivan päinvastoin. He jakavat mielellään omastaan. Laumaan kuulumisen tarpeesta hankimme asioita, joita emme tarvitse, jotta tekisimme vaikutuksen henkilöihin, joista emme edes pidä.

Lue lisää:

Uusi tutkimus selittää ihmisen aggressiivisuutta: Simpanssit syntyvät tappajiksi

4. Minimalismi parantaa arkea – lisääntynyt ekologisuus

Olen tiedostamattani tehnyt aiempaa ympäristöystävällisempiä valintoja, kuten muuttanut pienempään asuntoon ja luopunut autosta. Asun hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella, joten autosta luopuminen on ollut itselleni mahdollista. Minimalistinen elämäntyyli mahdollistaa myös aiempaa huomattavasti pienemmät asuinneliöt ilman, että koen kärsiväni ahtaudesta.

Valitsen kosmetiikkani ja hygieniatuotteet aiempaa tarkemmin, sillä en haluaisi enää yhdenkään eläimen kärsivän ulkonäköön liittyvistä valinnoistani. Nykyisin pyrin myös käyttämään jo hankkimani vaatteet ja kengät loppuun. Ostoslistalleni päätyy ainoastaan sellaisia vaatteita, joita tiedän varmasti käyttäväni pitkään ja joita voi tarvittaessa korjata. Huollan kenkiäni aiempaa paremmin ja turvaudun tarvittaessa myös suutarin apuun.

Vaatteiden kierrätyksessä nykyiset järjestelmät eivät mielestäni toimi riittävän avoimesti. Vaatteita otetaan kyllä useissa paikoissa vastaan, mutta tietoa siitä, minne ne lopulta päätyvät, ei saa. Esimerkkinä uudelleenkäytöstä sain ystävältäni loistavan vinkin, kuinka ottaa käyttöön vanhat käsityöt. Mies ompeli minulle vanhoista mummon tekemistä pellavista keittiöliinoja, jotta nämä ihanat ja uniikit käsityöt pääsivät käyttöön. Koska liinoja on vielä runsaasti, vien loput pellavat ompelijalle. Näissä mummon käsitöissä käytetty ja itse kudottu pellava on todella laadukasta, joten voin hyvillä mielin antaa liinoja lahjoiksi.

Olen myös opetellut tavaroiden lainaamista muille ja muilta. Se, etten omista tarpeeksi isoa kattilaa, ei haittaa hillon tai mehun keittoa, kun voin tuon kattilan kerran vuodessa lainata. Tarvitsen lopulta hyvin vähän elääkseni hyvää ja täysipainoista elämää. Toivotan kaikki yhteiskäyttöpalvelut (asunnot, autot, pyörät, potkulaudat yms.) lämpimästi tervetulleeksi. Ymmärrän kuitenkin, että Suomi on harvaan asuttu maa ja että jokainen toimii omien rajojen puitteissa. Uskon kuitenkin, että pienillä teoilla on merkitystä ja että jokainen varmasti löytää omasta arjestaan tapoja toimia aiempaa ympäristöystävällisemmin.

Myös kodissa kertyvän jätteen määrä on huomattavasti vähentynyt ja elintarvikehävikki pienentynyt minimiin. Käyn keskimäärin kerran viikossa ruokakaupassa, jolloin pyrin ostamaan viikon ruoat kerralla. Tämän lisäksi saatan käydä keskellä viikkoa vielä kerran lähikaupassa täydentämässä jotain. Nykyisin syön kokonaisuutena terveellisemmin, vaikka sorrun herkkuihin edelleen. Koen joka vuosi iloa saadessani seurata omin käsin istutettujen kasvisten ja yrttien kasvua, nauttia näistä ja kerätä jotain pientä vielä talvenkin varalle. Noin kuuden viikon välein pidän ns. nollaostoviikon, jolloin pidättäydyn käymästä kaupassa ja teen ruoat niistä aineksista, joita kaapista ja pakkasesta löytyy. Yhden hengen taloudessa pakastin on ihan paras arjen apuri.

5. Minimalismi parantaa arkea – vähemmän siivottavaa

Kun tavaroita on selkeästi vähemmän, on myös vähemmän siivottavaa. Olokin helpottuu, kun epämääräiset pölyä kodissa keräävät tavararöykkiöt nurkista katoavat. Pientä kotia on helppo hallita. Kun iltaisin malttaa laittaa tavarat kutakuinkin paikoilleen, jää viikoittainen siivoustarve vähäiseksi. Näin vapautuu aikaa jollekin mielekkäämmälle puuhalle.

Ymmärsin taannoin olevani siivousainemaksimalisti purkaessani siivouskomeroni sisällön. Aiemmin kauppareissuilla minulla oli usein tapana samalla ostaa jokin siivousaine, vaikka olin kertaalleen jo voittanut ison paketin siivousaineita yhdessä arvonnassa. Lopulta päädyin kysymään apua Facebookin Siivoushulluilta. Enemmistö oli sitä mieltä, että paras olisi, jos käyttäisin itse jo hankitut aineet vähitellen pois. Näin olen toiminut samalla asettaen itseni totaaliseen siivoustuotteiden ostolakkoon. Hopeita puhdistin hiljattain ihan mainioilla Marttojen ohjeilla. Tähän tarvittiin ainoastaan kiehuvaa vettä, suolaa ja muutama foliopala. Tuli puhdasta.

Lue lisää:

Isoäidin siivousvinkit

6. Minimalismi parantaa arkea – tervettä ulkoelämää

Vaikka kotini on linnani, haluan pääosin elää näiden seinien ulkopuolella. Moni toteaa, että luonto on tärkeää, mutta silti vietämme yhä useammin vapaa-aikaa television tai tietokoneen äärellä. Tästäkin olen yrittänyt opetella pois, sillä olen aina ollut ulkoilmaihminen. Asia vain unohtui minulta jossakin vaiheessa tätä elettyä elämää. Nykyisin kävelen paljon. Osittain tietysti sen vuoksi, että minulla on koira, joka pakottaa ulos silloinkin, kun sään vuoksi ei todellakaan haluaisi ulos. Pääosin kuitenkin ulkoilen, koska nautin ulkoilmasta ja luonnosta. Nykyisellä asuinpaikkakunnallani on loistavat ulkoilumaastot. Metsään pääsee tuossa tuokiossa. Tänä kuivana kesänä löysin jopa muutaman kanttarellin ihan kotikulmilta.

Miehellä on piha, jossa olen vapaasti saanut toteuttaa itseäni viime vuodet. On tullut paljon onnistumisia ja paljon huteja. Pihanhoito on opettanut minulle kärsivällisyyttä. Sireeni tai pioni, kun ei vaatimuksestani kuki seuraavana eikä sitä seuraavanakaan vuotena. Onneksi saan kuitenkin salaatit ja marjat joka vuosi. Tai no ainakin salaatit, koska rastaat söivät marjatkin yhtenä vuonna. Parasta pihahommissa ovat yllätyksellisyys ja onnistumiset. Näyttää vihdoin siltä, että rupinen omenapuu, jota on nyt useampana vuonna leikattu ja jonka lehtiä ja omenoita on jatkuvasti hävitetty, tuottaa ensimmäiset terveet omenat tänä vuonna. Omenoita on tulossa tosin vain muutama hassu, mutta tämä on kuitenkin mahtava työvoitto.

Kun elämän painopiste on siirtynyt täältä kodista ulos, vähenee tilantarve merkittävästi. Kun vietän vapaa-aikani pääosin muualla, tarvitsen vain vähän asunneliöitä. Kodin pienuus on osa myös tavoitteellisempaa ympäristöajattelua, sillä suurin kuormitus tulee kodin lämmittämisestä. Minimalismin voi kokonaisuutena todeta parantaneen hyvinvointiani ja terveyttäni. Kun elämä on pääosin kodin ulkopuolella, lisääntyy arkiliikunta.

Testaa tästä:

Tee tästä Sitran elämäntapatesti ja testaa, oletko uhka vai mahdollisuus.

Minimalismi ei tee elämästäni täydellistä, mutta yksinkertaistaminen parantaa hyvinvointiani ja helpottaa elämää huomattavasti. Olisi kiva kuulla, millaisia ajatuksia heräsi ja mitä hyötyjä olet itse havainnut.

(*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Linkin avaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla. Mikäli päätyisit tilaamaan linkin kautta, saan tästä pienen komission, jonka avulla ylläpidän blogiani. Suosittelen vain sellaisia tuotteita ja palveluita, joita olen itse käyttänyt ja jotka olen hyväksi havainnut. Mielipiteeni tuotteista ovat täysin omiani.

Kiitos, kun jaoit!

Saatat myös pitää...

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti, niin jutellaan enemmän.